Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Ramon Faura-Labat
13 mars 2006

El « blaverisme » nord-català (crònica per Vilaweb)

Dos joves professors de dret de la Universitat de Perpinyà acaben de crear «l’ Association politique pour la défense des Pyrénées-Orientales » amb el suposat objectiu de reclamar-hi més implicació de l’Estat. Aprofundint una mica, podem adonar-nos que en realitat es tracta d’un intent per desfer els lligams entre la Catalunya Nord i el Principat de Catalunya, amb el Nou Estatut i les properes eleccions municipals de Perpinyà com a vector principal. 

Durant la roda de premsa de presentació d’aquesta associació, que té el mateixa lema que el president del Consell General « Catalan avant tout, Français par-dessus tout », van reivindicar un secessionisme lingüístic digne del Partit Popular espanyol. 
Van declarar que aquí parlem el rossellonès, llengua totalment diferent de la que parlen els « catalans espagnols »; i que, per cert, cap d’ells parla ni entén. 
Segons aquesta associació, defensar el rossellonès, és prohibir « l’entrisme » de la Generalitat que subvenciona classes de català, oblidant que sense la Generalitat no arribaríem ni al 3% de nens que poden estudiar-la. 

Al País Valencià, la dreta reaccionaria, heretera del franquisme, prova de dividir els catalans amb els mateixos arguments. Negar la unitat lingüística és doncs una antiga tàctica que ataca directament la base de la identitat catalana, la llengua, i permet de mantenir la Catalunya Nord en el folklore i la pobresa cultural i social actual. 

« Nous ne faisons pas partie de la nation catalane ! » van dir, posant en evidència que les negociacions estatutàries per reconèixer la nació catalana molesten els jacobins. Quan un periodista els va dir que aquí el moviment catalanista és testimonial, contestaren que « mieux vaut prévenir que guérir ». Volen acabar el genocidi lingüístic. 

No ens va sorprendre sentir un altre vell argument: el Principat de Catalunya promou un nacionalisme d’extrema dreta(?), mentre que França és la única solidaria (!). 
Tot plegat fa flaire d’un joc brut per despertar aquí el « blaverisme » o anti-catalanisme i desestabilitzar l’alcalde de Perpinyà, qui reivindica Barcelona com a capital. 

Ramon Jordi Faura i Labat ( crònica per Vilaweb 23/02/2006) 

Publicité
Publicité
Commentaires
Ramon Faura-Labat
Publicité
Ramon Faura-Labat
  • Dans ce blog tu trouveras mon actualité et mes réflexions. N'hésite pas à poster un commentaire / Aqui pots llegir la meua actualitat i les meues refleccions. No dubtis en deixar un comentari.
  • Accueil du blog
  • Créer un blog avec CanalBlog
Newsletter
Derniers commentaires
Archives
Pages
Publicité