Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Ramon Faura-Labat
14 avril 2006

No estem sols ( crònica per Vilaweb)

L’estat francès reivindica una multitud de formatges contra només una llengua. Molts bretons, corsos, occitans i bascos saben que això és el gran engany de la França imperialista i colonitzadora que ha acabat convèncer una majoria que : som un folklore i som inferiors. Hem de ser conscients de que no som els únics en patir de l’assimilació francesa, tampoc som els únics a lluitar contra aquest genocidi lingüístic. Les nostres diferències en manera de defensar la nostra identitat han de permetre’ns de col·laborar. 

De moment, excepte algunes manifestacions de solidaritat, els nacionalistes no treballem junts per assolir el reconeixement de llurs identitats en el territori francès. Fins i tot, notem un gran desconeixement mutu. No es tracta d’un desinterès entre les nacions sense estat, sinó de la centralització dels medias i de la falta de temps degut a la nostra militància. 

Ara que París perd la seva atractivitat, sobretot per a les “perifèries” -on en molts casos preferim passar les fronteres- i que l’estat està en crisi, podem imaginar enllaçar les nacions del territori francès i, més enllà, de l’Europa. Això permetria tenir més pes en les reivindicacions comunes tan a nivell mediàtic com polític. Perquè tots volem la ratificació de la Carta de les Llengües de la UE, tots volem l’oficialització de la nostra llengua pròpia i tots volem més autonomia. 

Per aquest motiu es va crear Pobles i Regions Solidàries que agrupa els diferents partits no jacobins de l’estat francès, des dels regionalistes als independentistes, passant pels verds. Iniciativa que, de moment, no ha trobat tot el ressò que li podíem desitjar. 

En les meves tres properes cròniques us parlaré de tres projectes que estem creant amb occitans, corsos, bascos, i bretons: un web, “Pobles en lluita”, una campanya pel català a la SNCF amb “Demo” i “Ait’a” i la rúbrica “Nacions sense estat” de la revista dels Angelets de la Terra. D’aquest manera, els catalans del nord, encara no molt conscienciats, podran adonar-se que arreu del territori francès molta gent defensa arguments similars als nostres. 

( crònica d'en Ramon Jordi Faura i Labat, 02/04/2006)

Publicité
Publicité
Commentaires
Ramon Faura-Labat
Publicité
Ramon Faura-Labat
  • Dans ce blog tu trouveras mon actualité et mes réflexions. N'hésite pas à poster un commentaire / Aqui pots llegir la meua actualitat i les meues refleccions. No dubtis en deixar un comentari.
  • Accueil du blog
  • Créer un blog avec CanalBlog
Newsletter
Derniers commentaires
Archives
Pages
Publicité